Category Archives: MATERI KULIAH

SUBGROUP

Euler diagram showing A is a subset of B and c...

subgroup

In group theory, given a group G under a binary operation *, a subset H of G is called a subgroup of G if H also forms a group under the operation *. More precisely, H is a subgroup of G if the restriction of * to H x H is a group operation on H. This is usually represented notationally by HG, read as “H is a subgroup of G“.

A proper subgroup of a group G is a subgroup H which is a proper subset of G (i.e. HG). The trivial subgroup of any group is the subgroup {e} consisting of just the identity element. If H is a subgroup of G, then G is sometimes called an overgroup of H.

The same definitions apply more generally when G is an arbitrary semigroup, but this article will only deal with subgroups of groups. The group G is sometimes denoted by the ordered pair (G,*), usually to emphasize the operation * when G carries multiple algebraic or other structures.

In the following, we follow the usual convention of dropping * and writing the product a*b as simply ab.

Read the rest of this entry

METODE TRANSPOTASI (OPERASI RISET)

(en)MouseKeys Key Map for Windows 95 or higher...

Image via Wikipedia

Metode Transportasi adalah suatu metode yang digunakan untuk mengatur distribusi dari sumber-sumber yang menyediakan produk yang sama, ke tempat-tempat yang membutuhkan secara optimal.

Metode Transportasi dapat juga digunakan untuk memecahkan masalah-masalah bisnis lain, seperti:

  •  Pembelanjaan modal (Capital Financing)
  •  Pengiklanan
  •  Alokasi dana untuk investasi
  •  Analisis lokasi
  •  Keseimbangan lini perakitan & perencanaan serta scheduling produksi

Read the rest of this entry

GROUP (MATHEMATICS)

Rubik's Cube

Image via Wikipedia

In mathematics, a group is an algebraic structure consisting of a set together with an operation that combines any two of its elements to form a third element. To qualify as a group, the set and the operation must satisfy a few conditions called group axioms, namely closure, associativity, identity and invertibility. Many familiar mathematical structures such as number systems obey these axioms: for example, the integers endowed with the addition operation form a group. However, the abstract formalization of the group axioms, detached as it is from the concrete nature of any particular group and its operation, allows entities with highly diverse mathematical origins in abstract algebra and beyond to be handled in a flexible way, while retaining their essential structural aspects. The ubiquity of groups in numerous areas within and outside mathematics makes them a central organizing principle of contemporary mathematics.[1][2] Read the rest of this entry

METODE SIMPLEX – OPERASI RISET

Di dalam masalah Optimasi yaitu masalah Maksimimasi dan Minimimasi, Kita lebih sering mendenganr itu dengan sebutan PROGRAM LINEAR . Ketika hanya memakai 2 variabel memang kita bisa menyelesaikannya dengan metode grafik yaitu pada program linear yang kita pelajari di SMA.

Nah, Bagaimana jika variabelnya lebih dari dua??

tentunya kita tidak akan bisa menggunakan metode grafik. Solusinya adalah dengan menggunakan metode simplex.

Read the rest of this entry

ANALISIS REAL 1

SUMBER TUGAS ANALISIS RIIL 1…….

Barisan

Definisi: Suatu barisan (pada bilangan real) adalah sutu fungsi pada \mathbb{N} himpuan bilangan asli dengan range-nya (daerah hasilnya) dalam \mathbb{R}.

Dengan kata lain barisan pada \mathbb{R}. memasangkan setiap bilangan asli n=1,2,3,.. ke suatu bilangan real. Bilangan real yang diperoleh disebut nilai dari barisan. Umumnya suatu bilangan real yang dipasangkan ke suatu n\in\mathbb{N} dinotasikan x_{n}. Sedangkan barisan X:\,\mathbb{N}\rightarrow\mathbb{R} dinotasikan X=\left(x_{n},n\in\mathbb{N}\right).

Contoh

X=\left(2n,\, n\in\mathbb{N}\right) adalab barisan 2, 6, 8, 10, …

X=\left(\frac{1}{n},\, n\in\mathbb{N}\right) adalah barisan 1, 1/2, 1/3,…

X=\left(3,\, n\in\mathbb{N}\right) adalah barisan konstantanta 3, 3, 3,.. Read the rest of this entry

OPERASI RISET

mata kuliah ini berisi tentang program linear tingkat tinggi… agak susah juga sih.. tp aq punya info nih buat bahan referensi yang aku dapet dari dosen aku…

metode penyelesaian grafik

UPDATE OPERASI RISET

Untuk tugas pengumpulan revisi program linier bisa di download di sini pak.. soalnya kalo upload lewat e-mail broken terus.. jadi saya taruh di sini.. kami dari kelompok 3….

KELOMPOK 3

alternatif download ::

KELOMPOK 3

BAHAN AJAR OPERASI RISET BAGIAN KEDUA

Silahkan temen-temen donlod,

TUGAS TEORY GRAPH

HALOOO…. temen2 kan sekarang ada tugas teory graph untuk membuat POHON KEPUTUSAN / DECISION TREE untuk mengurutkan 4 bilangan yaitu N1 , N2 , N3 , N4.. nah ini aq udah selesai…

silahkan buat temen-temen yang mau download.. GRATISSSS

TEORY GRAPH

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 1,779 other followers

%d bloggers like this: